Jogosítvány lejárt

Jogosítványunk természetesen nem örök érvényű. A lejárati dátumot feltüntetik a jogosítványon, de figyelnünk kell, ugyanis több dátum is szerepelhet rajta. Az első felén az okirat érvényességére vonatkozó dátum szerepel, míg a hátoldalán a bizonyos kategóriákra vonatkoznak a feltüntetett dátumok.

jogsi-lejart

Két jogosítvány között

A jogosítvány egy bizonyos ideig érvényes, fontos, hogy a kiszabott idő után meg kell újítani. Ha a jogosítvány lejárt, és újat kell készíttetni, akkor az elkészítés ideje alatt sem vonják meg tőlünk a vezetés jogát. Ebben az esetben, ha kérjük, visszakaphatjuk arra az időre a régi jogosítványt egy igazolással együtt, amely két hónapra érvényes.


Mi szükséges a cseréhez?

Szükséges a házi orvosnál vizsgálat elvégzése, erről alkalmassági igazolás, személyazonossági vagy útlevél, lakcímkártya és a jelenlegi jogosítvány. Ezen felül persze bizonyos illetékeket is kell kifizetni, melyek a következők: 4000 forint az okmányirodai ügyintézés, de ha az illetékes 62 évnél idősebb vagy az orvosi papírja egy évnél rövidebb időre szól, akkor ez az összeg 1500 Ft-ra változik.


Mennyi időre érvényes?

A jogosítványt a tulajdonos életkorának megfelelően más-más periódusra adják ki. Így korcsoportok szerint változik ezen időszak. A 40 évnél fiatalabbak 10 évre kapják, a 40-60 közöttiek 5 évig, a 60-70 közöttiek 3 évig, míg 70 fölött 2 évig használhatják a kibocsátott hajtási engedélyt.
Nem csak a jogosítvány határideje, hanem az orvosi igazolás költsége is változik a korral. Így 40 év alatt ez 7200 forint, 40-60 között 4800 forint, míg 60 fölött 2500 forintra csökken.

Büntetés

Ha lejárt jogosítvánnyal vezet valaki, akkor ez súlyos büntetést vonhat maga után. Helyszínen való fizetés esetén 50 ezer forint, de ez az összeg elérheti a 150 ezret is, ha szabálysértési eljárásról beszélünk.