Jogosítvány buszra

A tömegközlekedés egy változata a buszozás, amelyhez az igénybe vevő személynek nem szükséges ugyan jogosítványt szerezni, de mi a helyzet a sofőrrel?

Alkategóriák

D kategória: autóbusz vagy autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló járműegyüttes.

D1 kategória: olyan autóbuszok, melyekben a sofőrülésen kívül maximum 16 ülés található és az ilyen autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény.

busz-jogsi

A D kategóriás jogosítvány és feltételei

Aki autóbuszt szeretne vezetni, annak birtokában kell legyen a D kategóriás hajtási engedély. Az ilyen típusú jogosítványra is külön kell vizsgázni és tanfolyamot végezni. Az autóiskolában való beiratkozáshoz szükséges egy jelentkezési lap, orvosi igazolás, írni és olvasni tudás, valamint – más kategóriáktól eltérően – B és C kategóriás jogosítvány is, ugyanakkor a jelentkezőnek legalább 23 és fél évesnek kell lennie.

A tanfolyam szerkezete

Ezen jogosítványtípus megszerzéséhez ugyanúgy szükséges az elméleti tanfolyam és a gyakorlati képzés. A gyakorlati órák száma 30, az elméleti órák száma pedig 28 óra.

A gyakorlatozás felépítése kicsit bonyolultabb, és több tételből tevődik össze, mint mondjuk az A vagy a B kategóriás jogosítványok esetében. Itt a gyakorlati rész 7 tételből áll. A B. Ü. vizsgát (biztonsági üzemeltetés), a rutin vizsgát, a városi vezetést, az országúti vezetést, a hegyvidéki vezetést valamint a forgalomban való vezetést foglalja magába a tanfolyam gyakorlati része. Ez összesen 30 órát jelent.

A leendő autóbuszvezetőknek – mivel több ember életéért felelnek majd – több feltételnek kell megfelelniük, kell már tapasztalatuk legyen a vezetésben (B, C kategória) és el kell érjenek egy bizonyos életkort ahhoz, hogy elkezdhessék a célirányos képzést.

További részleteket és az árakat ezen az oldalon találja meg: http://dekmarautosiskola.hu/index.php?menu=autobusz